Informacije za posjetitelje
STALNI IZLOŽBENI POSTAV

RADNO VRIJEME, ULAZNICE, STRUČNA VODSTVA


 


Naslovna
O muzeju
Odjeli
Izložbe
Stalni postav
Foto galerija
KULTajmo u Šibeniku
Pravo na pristup informacijama
Javna nabava
Dokumenti
Publikacije
Natječaji
Kontakt


Muzej grada Šibenika

Javni natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja

Muzej grada Šibenika otvoren je za posjetitelje

Odluka o nužnim mjerama ograničavanja, sukladno Odluci Nacionalnog stožera civilne zaštitePOSTUPAK JEDNOSTAVNE  NABAVE
 

Projekt: lnovatlvni pristup i digttalni sadržaji na povljesnim tvrđavama: Fortress Relnvented
ODLUKA o odabiru najboljeg ponuditelja

Pravilnik o načinu provedbe postupaka javne nabave

ODLUKA o izboru polaznika/ce stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za restauratora u Muzeju grada Šibenika

Upiti
upiti@muzej-sibenik.hr

Novosti...

 

11. skup muzejskih pedagoga Hrvatske
s međunarodnim sudjelovanjem

NOVO NORMALNO

Muzejska edukacija u izazovnim vremenima
 23.-25.09.2020.
Muzej grada Šibenika, Gradska vrata 3, Šibenik

Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, u suradnji s Muzejom grada Šibenika, poziva Vas na sudjelovanje u radu 11. skupa muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem. Skup muzejskih pedagoga Hrvatske s međunarodnim sudjelovanjem organizira se 11. put s ciljem stručnog okupljanja, raspravljanja o profesionalnim izazovima i primjerenim odgovorima na njih, razmjene iskustva i savjeta, usavršavanja kompetencija, te efikasnijeg povezivanja i umrežavanja kolegica i kolega koji su aktivni u muzejskoj edukaciji.

U skladu s vremenom i okolnostima u kojima smo se našli ove godine, temom Novo normalno željeli bismo dotaknuti snalaženja, probleme i otkrivenja na koje smo nailazili tijekom proteklih mjeseci, ali i mogućim izazovima koji nas očekuju u vremenu pred nama.

više informacija  >>>


Dragi sugrađani i svi koji volite Šibenik i njegovu povijest.

Evo vam malo virtualne šetnje kroz Muzej grada Šibenika koju ćemo nadograđivati. Uskoro vas očekuju i brojne informativno-edukativne zanimljivosti koje će vas unutar virtualne šetnje provesti bogatim povijesnim nasljeđem Šibenika i njegovog okruženje.

Muzej je i dalje otvoren za pojedinačne posjete, a za grupne se strpimo.


Edukativno muzejska akcija (EMA)

Kako nam se približava obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, a kojem predhodi Edukativno muzejska akcija (EMA) i to jubilarna dvadesetpeta s temom Ljubav u malo drugačijem izdanju. Naime, svake godine od 18. travnja do 18.svibnja provodi se gore navedena pedagoška Akcija.

Ove godine u Akciji sudjeluju šezdeset muzeja diljem Hrvatske, a kojoj je domaćin Muzej grada Šibenika. S obzirom na novonastalu situaciju povezanu s COVID 19 i potresom u Zagrebu EMA će se ove godine produžiti sve do kraja godine.

Muzej grada Šibenika za Međunarodni dan muzeja priprema live stream koji će se moći pratiti na FB stranici Muzeja, a uz klapu Sebenico i ljubavne pjesme će se prezentirati najdraži predmeti u Muzeju te druge zanimljivosti. Muzeji diljem Hrvatske uspješno su se prilagodili novom načinu rada i svoja muzejska blaga posjetiteljima približili na novi način, zato uživajmo u mjesecu posvećenom našim muzejima. Za više informacija obratite se voditeljici radionica u Muzeju grada Šibenika Ivani Vučinović, mob. 091 583 8847. 

Bibliografija arheoloških radova šibenskoga područja


Bibliografija arheoloških radova šibenskoga područja, autora Karmen Krnčević i Željka Krnčevića iz tiska je izišla godine 1995. Uvršteni su svi radovi (dostupni) u kojima se piše o arheologiji i lokalitetima do tada objavljenim.

Može izvrsno poslužiti svima koji se bave arheologijom i poviješću ovog kraja. U Uvodu pročitajte o načinu korištenja.

Kartonsku maketu s izložbe "Prijatelj suhozida", fotografija vodičkog fotografa i umirovljenog arhitekta Boška Fržopa, po njegovom je nacrtu priredio Boško Čelar. Listovi nas korak po korak vode sklapanju elementarnog oblika bunje, u rijetkoj izvedbi pravilne krnje piramide kojoj je ovdje početkom 20. stoljeća pribjegla obitelj majstorskih graditelja u suhozidu Alić Tarakalo. Njena solidna izgradnja očita je unutrašnjim pogledom na krovište ovog kamenog poljskog skloništa.

Bunja s brda Jurkovica, iznad uvale Koromašna na otoku Žirju, u kartonskoj maketi Borka Čelara po Fržopovom mjerenju, može postati ukras domaćeg tinela kao i pedagoški uvod u forme volumena. Elementarni prizmatični rezovi podsjećaju na polazišta egipatskih monumentalnih piramida u prvim kraljevskim mastabama, tako nazvanima po kamenim klupama.

Pučki graditelji naših bunja do ovih su elegantnih rješenja u priručnom materijalu dolazili silom oslobađanja obradivih površina i iskustvom trajnih struktura kakve za traženi učinak iziskuju manje napora pri gradnji i dugovječnom održavanju.

Osim autentične bilježnice graditelja, dobrotom potomaka Muzej Grada Šibenika čuva i dio alata kojim su građene njihove čuvene bunje, poput slično izduženog Novog stana ili petoprostornog Starog stana na nedalekom predjelu Samograd. Ta je neobična građevina, s kojom je započela formalna zaštita suhozidnih građevina kao hrvatske kulturne baštine, bila povodom naše izložbe "Samograd, mudrost i lipota u kamenu" koja je nakon Šibenika i Žirja 1997. godine činila dio izložbe jadranske baštine u zagrebačkim Klovićevim dvorima uz Međunarodnu smotru folklora 1997. godine.

Želimo vam zanimljivo sklapanje makete ove rijetke bunje!

Preuzmite PDF

kontakt

 MUZEJ GRADA ŠIBENIKA
22000 Šibenik, Gradska vrata 3

OIB: 35703758632

centrala (022) 213 880 / 213 888
telefaks (022) 213 355
Radno vrijeme: od 7:30 do 15:30 sati

povremene izložbe
(ulaz s obale, pristup omogućen
osobama s posebnim potrebama)
ULAZ BESPLATAN

KAKO DO MUZEJA GRADA ŠIBENIKA

Muzej grada Šibenika je smješten na obali, u bivšoj Kneževoj palači u neposrednoj blizini Katedrale. Pristup automobilom omogućen. Parking u neposrednoj blizini Muzeja. Pogledajte na mapi