Informacije za posjetitelje
STALNI IZLOŽBENI POSTAV

RADNO VRIJEME
ponedjeljak-subota 10-19 sati

ZATVORENO
Nedjeljom, državnim praznicima i blagdanima

Cijene ulaznica:

1. Odrasli pojedinačno 30,00 kn
2. Grupe odraslih (više od 5 osoba)
    cijena za 1 osobu 20,00 kn
3. Učenici, studenti, umirovljenici 10,00 kn
    (s obzirom da već imaju nižu cijenu
    ulaza ne odobrava se popust na
    grupni posjet)

Besplatan ulaz:
- djeca do 12 godina
- osobe s posebnim potrebama
- članovi strukovnih društava (Hrvatsko muzejsko društvo, Društvo povjesničara umjetnosti, ICOM, Društvo etnografa, povjesničara, arheologa i slično) uz predočenje članske iskaznice

Stručna vodstva:
Besplatna stručna vodstva tokom jutra za školsku djecu i vrtiće, te školske ekskurzije, uz najavu telefonom na broj 022/213-880 najmanje 1 dan prije posjeta

Ostali se trebaju najaviti Udruzi turističkih vodiča „Mihovil“ – Šibenik (predsjednici gdi Jasenki Ramljak na mobitel 091/ 516 37 32) Vodstva su organizirana na svim jezicima, a cijena vođenja (sat do sat i pol) je 250,00 HRK.

Fotografiranje: Dozvoljeno

 


Naslovna
O muzeju
Odjeli
Izložbe
Stalni postav
Foto galerija
Publikacije
Natječaji
Kontakt

Upiti
upiti@muzej-sibenik.hr
Novosti...
Povodom obilježavanja 950 godina od prvog spomena grada Šibenika, pozivamo Vas na predavanje

Zlatno doba Šibenika (15. i 16. stoljeće)
kustosice Muzeja grada Šibenika Marina Lambaše

Predavanje će se održati u četvrtak, 16. lipnja 2016. s početkom u 20:30 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika.

Tema predavanja Zlatno doba Šibenika (15. i 16. stoljeće), je koncipirana oko gradnje Katedrale sv. Jakova, koja svojim značajem ujedinjuje ova dva stoljeća. Osvrnut ćemo se na politički i ekonomski povijesni kontekst, a bit će riječi i o šibenskom humanističkom krugu, drugim kasnogotičkim i renesansnim spomenicima u Šibeniku, slikarima i svjetski poznatim šibenskih bakrorescima. Razdoblje je to najintenzivnijeg razvoja grada u svim granama umjetnosti, osobito arhitekture, koji svoju osnovu ima u genijalnoj osobi velikog graditelja Jurja Dalmatinca.
Za dodatne informacije obratite se Marini Lambaši na mobitel 098/ 194 111 5.


Povodom obilježavanja 950 godina od prvog spomena grada Šibenika, pozivamo Vas na predavanje

Urbana preobrazba grada Šibenika od sredine XIX. stoljeća do I. svjetskog rata
dr. sc. Ivice Poljička,
koje će se održati u četvrtak, 09. lipnja 2016. s početkom u 20:30 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika.


Tema ovog predavanja je urbanističko širenje i razvitak modernog Šibenika od vremena rušenja gradskih zidina i bastiona, formiranja Poljane kao fizičkog, komunikacijskog i društvenog središta pa do širenja grada izvan prostora povijesne gradske jezgre. U tom se razdoblju Šibenik udvostručio brojem stanovnika, izgrađene su brojne nove stambene građevine i objekti javnih sadržaja. To je razdoblje obilježio glasoviti šibenski gradonačelnik Ante Šupuk, a u tom razdoblju Šibenik je doživio komunalni procvat, značajne promjene dogodile su se na obalnoj crti, a Šibenik se preobrazio iz težačkog u moderni grad.Povodom obilježavanja 950 godina od prvog spomena grada Šibenika, pozivamo Vas na predavanje

 „ Konzervacija i restauracija u Muzeju grada Šibenika“

Predavanje restauratorice Katarine Urem koje će se održati u četvrtak, 02. lipnja 2016. s početkom u 19:30 sati u Atriju Muzeja grada Šibenika. Tema ovog predavanja su osnove konzervatorsko-restauratorske struke popraćene primjerima iz Muzejske i svjetske prakse. Objasnit će se strukovni termini sa kojima se susrećemo u svakodnevici. Također biti će govora o metodologiji konzervacije i restauracije i načelima po kojima struka djeluje.
PROGRAM OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA 18. 05. 2016.

Nakon prošlogodišnje proslave 90 godina Muzeja grada Šibenika (u ovoj godini 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika) u prostorijama stalnog postava Muzeja grada Šibenika izlaže se djelo

 "Crobject" Nevene Petre Piližota,

svojevrsni homage radu Meret Oppenheim iz 1936. godine.

Izložba će trajati od 18. svibnja do 2. srpnja 2016. godine.

Nevena Petra Piližota rođena je 1986. godine u Šibeniku.
Nakon završene OŠ Petra Krešimira IV i Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku, na studiju u Zagrebu 2011. godine stječe zvanje magistre slikarstva Akademije likovnih umjetnosti, a 2012. magistre prava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade u akad. godini 2008/09. te nekoliko otkupnih nagrada i stipendija za rezultate u svom radu. Izlagala je na nekoliko samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.


U ciklusu javnih predavanja iz programa proslave 950. obljetnice prvog spomena grada Šibenika, povodom Međunarodnog dana muzeja i njegove ovogodišnje teme "Muzeji i kulturni krajolici", Muzej Grada Šibenika večeras (19.05) u 20h u atriju stalnog izložbenog postava priređuje javno predavanje voditelja svojeg Etnografskog odjela doc. dr. sc. Jadrana Kale "Nastanak šibenskih kulturnih krajolika".

Po prirodnim oblicima terena i biljnog pokrova šibenska okolica, uglavnom u granicama današnje županije u rasponu od Dinare i Surdupa preko krških polja, kanjona i raznih vodenih barijera, sve do obale i otoka, ide među najraznolikije ambijente sredozemne biosfere. Njima se pridružuju krajobrazni otisci ljudskog rada kakve možemo razaznati još od prethistorijske starine sve do dinamičnih učinaka današnjih privrednih integracija. U tom kolopletu su i neki među najpoznatijim hrvatskim krajolicima uopće.

Muzej Grada Šibenika je pri obogaćivanju svojeg fundusa ustanovljavanjem Etnografskog odjela ujedno i dokumentirao asociranu krajobraznu raznolikost i povezanost muzejskih predmeta s kulturnim ambijentima svojih lokalnih zajednica. Takvi konteksti čine i povijesni narativ samoga grada, s vrijednim krajobraznim cjelinama već na njegovim prilazima a zaostalim detaljima i u samom gradskom tkivu.

Izlaganje će završiti pregledom sadašnjeg stanja regulacije, zaštite i umjetničke interpretacije naših kulturnih krajolika, implikacijama trendova njihovih gospodarenja i perspektivama upravljanja kulturnih krajolika u budućnosti.


Predavanje se održava u sklopu ciklusa predavanja u Muzeju povodom 950. obljetnice grada Šibenika.

kontakt

MUZEJ GRADA ŠIBENIKA
22000 Šibenik, Gradska vrata 3

OIB: 35703758632

centrala (022) 213 880 / 213 888
telefaks (022) 213 355
Radno vrijeme: od 7:30 do 15:30 sati

povremene izložbe
(ulaz s obale, pristup omogućen
osobama s posebnim potrebama)
ULAZ BESPLATAN

KAKO DO MUZEJA GRADA ŠIBENIKA

Muzej grada Šibenika je smješten na obali, u bivšoj Kneževoj palači u neposrednoj blizini Katedrale. Pristup automobilom omogućen. Parking u neposrednoj blizini Muzeja. Pogledajte na mapi