Informacije za posjetitelje
STALNI IZLOŽBENI POSTAV

RADNO VRIJEME, ULAZNICE, STRUČNA VODSTVA


 


Naslovna
O muzeju
Odjeli
Izložbe
Stalni postav
Foto galerija
KULTajmo u Šibeniku
Pravo na pristup informacijama
Javna nabava
Dokumenti
Publikacije
Natječaji
Kontakt


RASPISIVANJE REDOVITIH IZBORA ZA ČLANA UPRAVNOG VIJEĆA MUZEJA GRADA ŠIBENIKA

ODLUKA O RASPISIVANJU IZBORA


ODLUKA O SAZIVANJU SKUPA RADNIKA

Muzej grada Šibenika otvoren je za posjetitelje

ODLUKA o radnom vremenu za posjetitelje, te o cijenama ulaznica i ostalih uslugaPOSTUPAK JEDNOSTAVNE  NABAVE
 

Projekt: lnovatlvni pristup i digttalni sadržaji na povljesnim tvrđavama: Fortress Relnvented
ODLUKA o odabiru najboljeg ponuditelja

Pravilnik o načinu provedbe postupaka javne nabave

ODLUKA o izboru polaznika/ce stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za restauratora u Muzeju grada Šibenika

Upiti
upiti@muzej-sibenik.hr

Novosti...


 

Izložba: Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci / Iz fundusa Kabineta grafike HAZU

 

Zahvaljujući ponovno uspostavljenoj suradnji Muzeja grada Šibenika i Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izložba Giovanni Battista Piranesi i vedutistički odjeci / Iz fundusa Kabineta grafike HAZU, osmišljena povodom tristote godišnjice rođenja Govannija Battiste Piranesija (1720. – 1778.), nakon virtualnog prikazivanja (siječanj 2021.) te zagrebačke izložbe održane u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u lipnju 2021., predstavlja se šibenskoj publici.

 

 

U fokusu izložbe bakropisi su posljednjeg velikog starog majstora talijanske grafike i najvećega grafičkog genija poslije Rembrandta, odnosno pojedinačni listovi iz antologijske serije Vedute di Roma (od 1740-ih do 1778.) te pojedinačni listovi iz više Giambattistovih serijâ (Antichità Romane de' Tempi della Repubblica e de' primi Imperatori (1748.), Campius Martius Antiquae Urbis Romae (1762.), Vasi, Candelabri, Cippi, sarcofagi, tripodi, lucerne ed ornamenti antichi (1778.) i Différentes vues de quelques Restes de trois grands Edifices qui subsistent encore dans le milieu de l' ancienne Ville de Pesto autrement Posidonia qui est située dans la Lucania (1778.)). Izloženi niz bakropisa trasira genezu umjetnikova rukopisa u vremenskoj progresiji, ocrtava fizionomiju autorskog opusa - temeljenog na arheologiji, vedutizmu i primijenjenoj umjetnost, ali otvara i pitanje difuzije i brojnosti naklada koje nadilaze Piranesijev životni vijek te aporije autorstva u kasnijim serijama.

 

Pored bakropisa slavnog grafičara, izložba predstavlja odjeke Giambattistovih djela u bakropisima njegova sina Francesca te unutar grafičke produkcije veduta grafičara na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Proširenjem referencijalnog okvira odabranim grafikama iz serije Antiquités de la Grande Gréce (1804. – 1807.) Francesca Piranesija, najbližeg Giovannijeva sljedbenika i nastavljača, te na ostvarenja nekolicine talijanskih klasicista u kojima se prepoznaju utjecaji vedutističkih kompozicija velikog majstora, s jedne strane dotičemo se valorizacije Francescova djela nastalog u sjeni oca, dok s druge kontekstualiziramo fenomen Grand Toura i sretnog usuda kultnih veduta nenadmašnog Giovannija Battiste Piranesija. Ana Petković Basletić 

 

Organizator izložbe: Muzej grada Šibenika i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Kabinet grafike
Autorica izložbe i likovnog postava: Ana Petković Basletić
Kustosica izložbe: Marina Lambaša
Mjesto održavanja: Muzej grada Šibenika
Vrijeme održavanja: 10.5. – 16.6.2022.
Radno vrijeme: 10-13 17-20 


Monografija „MIJOKA“

Autorica: Vesna Zmaić, Hrvatski restauratorski zavod
Urednica: Marina Lambaša, Muzej grada Šibenika

Muzej grada Šibenika ima čast predstaviti stručno-znanstvenu monografiju o brodolomu na pličini Mijoka kod otoka Murtera, pripremljenu u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom. Materijal, kao i podvodno arheološko istraživanje i konzervatorsko-restauratorski radovi, prezentirani su na izložbi početkom prošle godine (a nakon Šibenika, u Zadru i Jezerima, u muzejima u Puli, Dubrovniku, Koprivnici i Rovinju). Gostovanja izložbe, kao i promocije monografije planirani su i kroz ovu godinu. Ogromni interes koji je izložba pobudila u stručnoj javnosti, kao i kod publike, sa svojim sjajno dizajniranim vizualnim identitetom, kao i nesvakidašnjim nalazima, obvazuje nas na nastavak promocije ovog nalazišta.

Brodolom Mijoka podmorski je lokalitet uz otok Murter, nalazi se na dubini od 40 metara, a vrijedni predmeti pronađeni su kroz pet zaštitnih arheoloških kampanja od 2006. godine do 2012. u kojima je istraženo područje od 96 m2. Brodolom Mijoka je iznimno važno arheološko otkriće. Arheološka istraživanja ovog brodoloma rezultirala su s preko 15 000 nalaza. Postoje indicije da se radilo o uskočkom brodu koji je prevozio dragocjene predmete koji su uskoci oteli s brodova koji su prevozili luksuznu robu iz Venecije na Egejsko područje, a možda i u sam Istanbul. Predmeti svjedoče o širem povijesnom kontekstu uključujući i razgranatu trgovinu između Srednje Europe, gdje je velik dio pronađenih predmeta izrađen, preko Venecije do Istanbula i drugih lučkih gradova Osmanskog Carstva. 

Radi se o materijalu koji vežemo uz Nürnberg, obrtnički i inovacijski centar Europe 2. polovice 16. stoljeća, te stakleni materijal iz Venecije, poput Murano perlica. Ostatak materijala predstavlja brodski inventar i osobne predmete posade i/ili putnika. Možemo pretpostaviti da se brodolom dogodio početkom 17. stoljeća, a većina pronađenih predmeta datira u 16. stoljeće i sam početak 17. stoljeća.

Objavljivanje monografije koristit će stručnjacima iz raznih polja historiografskih interesa. Od podvodnih arheologa koje zanimaju brodolomi istočnog Jadrana, povjesničara umjetnosti s posebnim zanimanjem za obrtničke proizvode 16. stoljeća, ekonomskih povjesničara koje zanima trgovina Srednje Europe s Venecijom i preko nje s Osmanskim Carstvom, povjesničara koje istražuju uskoke kao i brojnih drugih. Osim stručne javnosti monografija će  svojom zanimljivom tematikom zasigurno privući i širu javnost. U interesu je osobito lokalne zajednice da knjiga o lokalitetu koji se nalazi uz otok Murter bude tiskana, s obzirom na značaj nalazišta u okvirima hrvatske podvodne arheologije, ali i europske.Dragi sugrađani i svi koji volite Šibenik i njegovu povijest.

Evo vam malo virtualne šetnje kroz Muzej grada Šibenika koju ćemo nadograđivati. Uskoro vas očekuju i brojne informativno-edukativne zanimljivosti koje će vas unutar virtualne šetnje provesti bogatim povijesnim nasljeđem Šibenika i njegovog okruženje.

Muzej je i dalje otvoren za pojedinačne posjete, a za grupne se strpimo.


Drugi poziv za prijavu izlaganja na znanstvenom skupu Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskog narodnog preporoda

Povodom 150. obljetnice pobjede Narodne stranke na općinskim izborima u Šibeniku Državni arhiv u Šibeniku, Hrvatski institut za povijest, Odjel za povijest Sveučilišta u Zadru, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Muzej grada Šibenika pripremaju znanstveni skup radnog naslova Šibenik i šibenski kraj u razdoblju hrvatskog narodnog preporoda koji će biti održan u Šibeniku 24. – 25. studenog 2022. godine. 

Opširnije: www.dasi.hrDana 8. ožujka 2022. godine u 18:00 u izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika održat će se svečano otvorenje gostujuće izložbe „D'Annunzijeva mučenica“ Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koju potpisuju autorice Tea Perinčić i Ana-Maria Milčić.

Tema izložbe vezuje se uz turbulentni period riječke povijesti od rujna 1919. do prosinca 1920. godine kad je Gabriele D'Annunzio, proslavljeni talijanski pjesnik i književnik, sa svojim sljedbenicima okupirao Rijeku u cilju njezina pripojenja Italiji. Međunarodno nepriznato „Regentstvo Kvarnera“ koje D'Annunzio uspostavio po okupaciji je, u svom kratkom postojanju, bilo poprištem mnogih neuspjelih društvenih i političkih eksperimenata, a ponajviše se ističe kao formativni moment u razvoju talijanskog fašizma.

Odmah po otvorenju izložbe kustosica Tea Perinčić će održati predavanje kojim će se sudionicima pružiti uvid u događaje koji su pratili D'Annunzijevu okupaciju te kako su se oni odrazili svakidašnjicu hrvatskih žitelja grada Rijeke i njegove neposredne okolice. Izložbu ćete moći razgledati sve do 8. svibnja tekuće godine.
VIRTUALNA IZLOŽBA
Crtice iz kriznih vremena

Zbog epidemije koronavirusne bolesti COVID-19, obilježavanje Noći muzeja se već drugu godinu za redom većim dijelom preselilo u virtualni svijet. Izvanredne okolnosti u kojima trenutno živimo potaknule su nas da za prvu virtualnu izložbu Muzeja grada Šibenika potražimo u našem fundusu predmete koji svjedoče o sličnim situacijama u prošlosti.

www.mgs-virtualno.com.hr 


IZAZOV – BUDI SLIKA IZ ŠIBENSKOG MUZEJA

Muzej grada Šibenika pozvao je sve građane da sudjeluju u izazovu „Budi slika iz šibenskog muzeja“ Cilj izazova je rekonstruirati sliku po izboru iz naše fotogalerije koju smo pripremili i to predmetima iz vlastitog doma.

Svojim angažmanom sudionici su oživjeli dio muzejskog inventara te pridonijeli širenju pozitivnog utjecaja kulture na društveni život u teškim vremenima kao što su današnja. Hvala svim sudionicima na kreativnim rešenjima. Svojim sudjelovanjem omogućili ste da Šibenik i šibenski muzej postanu dio globalnog kulturnog pokreta koji je obuzeo brojne svjetske muzeja. Hvala svim sudionicima.

REZULTATI IZAZOVA >>>

 

"Marija Višić Guina keramičarka je i slikarica rođena 1936. godine u Kaštelim. Slikarstvom se počela baviti još u Splitu u Učiteljskoj školi. U umjetničkom razvoju pratili su je slikar Ante Franičević, slikar i pedagog Mladen Veža te mentor Mario Kotlar. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu i stekla titulu profesorice Likovne kulture. Cijeli svoj radni vijek posvetila je djeci, humantitarnom radu za potrebite, a brojni radovi čuvaju se u mnogim svjetskim zbirkama. Do sada je izlagala na preko 60 samostalnih i više od 200 skupnih izložbi.

Donacija se sastoji od ukupno 100 radova. Riječ je o presjeku umjetničkog stvaralaštva koji se ističe slikama na svili, keramoslikama, keramireljefima, keramoskulpturama, instalacijama i radovima primijenjene umjetnosti. Ova izložba hommage je djedu Mihovilu Višić, i autoričinom djetinjstvu provedenom u Šibeniku.kontakt

 MUZEJ GRADA ŠIBENIKA
22000 Šibenik, Gradska vrata 3

OIB: 35703758632

centrala (022) 213 880 / 213 888
telefaks (022) 213 355
Radno vrijeme: od 7:30 do 15:30 sati

povremene izložbe
(ulaz s obale, pristup omogućen
osobama s posebnim potrebama)
ULAZ BESPLATAN

KAKO DO MUZEJA GRADA ŠIBENIKA

Muzej grada Šibenika je smješten na obali, u bivšoj Kneževoj palači u neposrednoj blizini Katedrale. Pristup automobilom omogućen. Parking u neposrednoj blizini Muzeja. Pogledajte na mapi