Informacije za posjetitelje
STALNI IZLOŽBENI POSTAV

RADNO VRIJEME, ULAZNICE, STRUČNA VODSTVA

 


Naslovna
O muzeju
Odjeli
Izložbe
Stalni postav
Foto galerija
Pravo na pristup informacijama
Dokumenti
Publikacije
Natječaji
KontaktP O Z I V
NA PRETHODNU PROVJERU ZNANJA I SPOSOBNOSTI (PISANO TESTIRANJE) I KVALIFIKACIJSKI RAZGOVOR

Upiti
upiti@muzej-sibenik.hr

Novosti...


Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje
“Dvojni bedemi i kule u kanalu – jedinstvene šibenske vojne građevine “
dr. sc. Ive Glavaša, koje će se održati u petak, 5. listopada 2018. u 20 sati,
u Atriju Muzeja grada Šibenika

 width=

SAŽETAK PREDAVANJA

Dvojni bedemi i kule na početku šibenskog kanala sv. Ante po mnogočemu su jedinstvene pojave u vojnom graditeljstvu kasnog srednjeg vijeka na Mediteranu. Pokazat ćemo koji je pravi vojnički smisao dvojnih bedema, za koje treba koristiti ispravan talijanski izraz strada del soccorso koji označava njihovu stvarnu funkciju - prolaz kojim je posada kaštela sv. Mihovila, u slučaju opsade, mogla s morske strane dobiti pomoć. Šibenska strada del soccorso najstariji je poznati primjer takve vojne instalacije na području Mediterana pod vlašću Venecije. Nakon šibenske, Venecija gradi drugu stradu del soccorso na kaštelu u talijanskom gradu Bresciji, koja je bila važna utvrđena točka na istoku mletačkog posjeda. Ni u jednom drugom mjestu pod vlašću Venecije, nije poznat takav tip strade del soccorso. Ostaje otvoreno znanstveno pitanje je li šibenska strada del soccorso u ovom obliku graditeljski završena ili je nedovršena jer je njena funkcija u kasnijim stoljećima postala manje bitna, s obzirom da se mletačka vlast u dalmatinskim gradovima učvrstila među domaćim stanovništvom.

 Dvije kule koje su štitile ulaz u šibenski kanal sv. Ante udaljene su gotovo jedan kilometar od gradskih bedema. To je najveća poznata udaljenost nekog fortifikacijskog sklopa od matičnog grada. Između kula, na udaljenosti od 140 metara, bio je rastegnut lanac koji je štitio ulaz u šibensku luku. Tako dugačak lanac mogao je biti postavljen jedino na način da pluta na drvenim trupcima za što postoji mnogo povijesnih primjera po Mediteranu. Prema povijesnim arhivskim podacima, kule predstavljaju osnovnu obrambenu polugu Šibenika jer Venecija tamo smješta vojnu posadu sastavljenu od plaćenika. Plaćenici su u Šibeniku raspoređeni još samo na kaštelu sv. Mihovila i Velikim kopnenim vratima.

 width=

 U povijesnim izvorima razlikuju se Velika i Mala kula. Danas je, s obzirom na skromne arheološke ostatke, teško razlikovati kule, ali je vrlo vjerojatno da se nekadašnja Velika kula nalazila na rtu Burnji turan na početku kanala sv. Ante. Nažalost, u znanosti do sada nije prepoznato pravo značenje kula na ulazu u šibenski kanal sv. Ante za koje nema dvojbe da su sastavni dio gradskog fortifikacijskog sustava. To ostaju sve do izgradnje tvrđave sv. Nikole 1543. godine, odnosno rušenja obje kule zbog sigurnosnih razloga početkom Ciparskog rata 1570. godine.

Dvojni bedem i kule na ulazu u šibenski kanal sv. Ante imaju univerzalnu kulturno-povijesnu vrijednost, upravo onu koja je potrebna za upis na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

 Dobro nam došli!


U prostorijama udruge Argonauta održava se ovaj tjedan radionica s djecom s poteškoćama u razvoju u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Radionica je održana u sklopu 7. Međunarodnog arheološkog kampa kojeg udruga Argonauta provodi u suradnji s Muzejem grada Šibenika, Općinom Murter- Kornati, Centrom za odgoj i obrazovanje Šubićevac te volonterima projekta Suhozidna Ekstravaganca 4. 

  Poziv na radionicu


Pozivamo Vas na sudjelovanje u kvizu  “Moja Domovina” , koji se organizira u Atriju Muzeja grada Šibenika u četvrtak, 04. listopada 2018. s početkom u 20:00 sati.    

Autor  kviza je Gordan Drenski, nekadašnji član kviz ekipe Glavate želve.   Kviz se sastoji od 35 pitanja podijeljenih u sedam rubrika iz raznih područja (povijest, kultura, sport, Domovinski rat...). Ekipe mogu brojati do četiri člana. Osim dobrog društva i zabavnih pitanja za prva tri tima osigurane su i nagrade.

Dobro nam došli!


kontakt

MUZEJ GRADA ŠIBENIKA
22000 Šibenik, Gradska vrata 3

OIB: 35703758632

centrala (022) 213 880 / 213 888
telefaks (022) 213 355
Radno vrijeme: od 7:30 do 15:30 sati

povremene izložbe
(ulaz s obale, pristup omogućen
osobama s posebnim potrebama)
ULAZ BESPLATAN

KAKO DO MUZEJA GRADA ŠIBENIKA

Muzej grada Šibenika je smješten na obali, u bivšoj Kneževoj palači u neposrednoj blizini Katedrale. Pristup automobilom omogućen. Parking u neposrednoj blizini Muzeja. Pogledajte na mapi